Program „Danie wspólnych chwil”

• Opis programu: „Danie wspólnych chwil” to pierwszy program w Polsce, realizujący ideę posiłków wspólnotowych dla samotnych osób starszych
  • Partnerzy programu: Koła Gospodyń Wiejskich
  • Beneficjenci: samotne osoby starsze
  • Strona programu: www.daniewspolnychchwil.pl

Na czym polega program?

Celem programu „Danie wspólnych chwil” jest przeciwdziałanie samotności osób starszych poprzez zaproszenie ich do wspólnego stołu. Chcemy zachęcić seniorów do wyjścia z domu i spędzenia czasu z innymi ludźmi. Trzeba pamiętać, że choć z wiekiem maleje nasza sprawność, potrzeby społeczne pozostają silne. Pragniemy zwrócić również uwagę na kwestię prawidłowego żywienia osób starszych. Naszym celem jest to, by seniorzy mogli poczuć się częścią lokalnej społeczności. Seniorzy to bogactwo wiedzy i życiowego doświadczenia. Dzięki nim możliwe jest m.in. utrzymanie regionalnych tradycji, w tym kulinarnych.

Program „Danie wspólnych chwil”

Program „Danie wspólnych chwil” jest prowadzony we współpracy z Kołami Gospodyń Wiejskich. Ich zadaniem jest organizacja spotkań z seniorami przy wspólnym stole (raz w miesiącu). Koła Gospodyń Wiejskich przygotowują wartościowe posiłki, uwzględniające potrzeby i preferencje seniorów. Fundacja Biedronki finansuje koszty produktów spożywczych, przekazując Kołom Gospodyń Wiejskich e-Kody na zakupy do wykorzystania w sklepach sieci Biedronka. Fundacja Biedronki zapewnia Kołom Gospodyń Wiejskich również wsparcie dietetyka.

Obecnie trwa etap pilotażowy projektu. Szczegóły znajdują się na stronie: www.daniewspolnychchwil.pl