Ponad 10 000 kart na zakupy dla uchodźców od Fundacji Biedronki

Шановні Пані та Панове,

Фонд Biedronki здійснює програму підтримки біженців „Вітаємо і допомагаємо" – вона спрямована до організацій допомоги, які мають прямий контакт з особами, які є біженцями з України. Повідомляємо, що Фонд Biedronki безпосередньо не надає підтримки окремим особам.

Наша програма допомоги заснована на двох принципах:

1. Карти для покупок у магазинах Biedronka – це карти, що поповнюються на суму 300 злотих (приблизно 2100 гривень) за 3 місяці (всього 900 злотих), за які можна робити покупки в магазинах мережі Biedronka. Окремою ініціативою є одноразові еКоди для покупок вартістю 50 злотих.

2. Тимчасове житло – Фонд Biedronki оплачує тимчасове житло біженцям, у яких немає сім'ї і близьких в Польщі. Нічліг надається партнерськими організаціями (максимум на 30 днів).

Якщо ви – біженець і хочете отримати допомогу у вигляді житла, будь ласка, зв'яжіться з відповідними організаціями.

СПИСОК УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ „ВІТАЄМО І ДОПОМАГАЄМО – ЖИТЛО”

Нижче ви знайдете інформацію про закупівельні картки:

1. Картки "Вітаємо та допомагаємо" (вартість 300 злотих на місяць)
Ми хотіли б повідомити вам, що всі картки та електронні коди програми "Вітаємо та допомагаємо - покупки" були передані нами організаціям-партнерам програми і майже всі вони вже видані тим, хто потребував допомоги. Це означає, що всі 10 300 карт та 35 000 електронних кодів майже повністю вичерпані. Фонд «Biedronka» не має додаткових карток або електронних кодів. Фонд «Biedronka» також не надає пряму допомогу приватним особам. Будь ласка, не треба звертатись до нас щодо карток, та надсилати нам свої персональні дані.

2. Картки за 2000 злотих на покупки
Фонд «Biedronka» не видає і не видавав картки вартістю 2 000 злотих. Карти надає Буддійський фонд «Tzu Chi» з Тайваню. Слід наголосити, що Фонд «Tzu Chi» веде свою діяльність самостійно (без участі мережі магазинів "Biedronka" та Фонду "Biedronka").

3. Інформація для людей, які отримали картку "Вітаємо та допомагаємо" (300 злотих/місяць протягом 3 місяців)
• Якщо ви втратили свою картку, якщо її вкрали, або якщо вона вийшла з ладу, будь ласка, зв'яжіться з організацією, яка видала вам картку.
• Якщо ви хочете подати скаргу на товари, придбані в мережі «Biedronka», зверніться до служби підтримки клієнтів «Biedronka» (bok@biedronka.pl).

Szanowni Państwo,

Fundacja Biedronki prowadzi program wsparcia „Witamy i pomagamy” – jest on skierowany do organizacji pomocowych, które mają bezpośredni kontakt z uchodźcami z Ukrainy. Informujemy, że Fundacja Biedronki nie udziela bezpośredniej pomocy osobom indywidualnym.

Nasz program pomocy „Witamy i pomagamy” jest oparty na dwóch filarach:

1. Karty na zakupy do sklepów Biedronka – są to karty doładowywane kwotą 300 złotych (ok. 2100 hrywien) na 3 miesiące (w sumie 900 zł), za które można zrobić zakupy w sklepach sieci Biedronka. Odrębną inicjatywą są jednorazowe e-Kody na zakupy o wartości 50 złotych.

2. Tymczasowe noclegi – Fundacja Biedronki opłaca tymczasowe zakwaterowanie dla uchodźców, którzy nie mają rodziny lub krewnych w Polsce. Zakwaterowanie jest zapewniane poprzez organizacje partnerskie (na maksymalnie 30 dni).

Jeśli jest Pan/i uchodźcą i chce otrzymać pomoc w postaci noclegów, prosimy o kontakt z odpowiednimi organizacjami.

Lista organizacji, biorących udział w programie „Witamy i pomagamy – noclegi”

Poniżej znajdują się informacje dotyczące kart na zakupy:

1. Karty „Witamy i pomagamy” (wartość 300 zł miesięcznie)
Informujemy, że wszystkie karty i e-Kody z programu „Witamy i pomagamy – zakupy” zostały przez nas przekazane organizacjom partnerskim programu i niemal wszystkie zostały już wydane osobom potrzebującym Oznacza to, że pula 10 300 kart oraz 35 000 e-Kodów jest już prawie całkowicie wyczerpana. Fundacja Biedronki nie posiada żadnych dodatkowych kart ani e-Kodów. Fundacja Biedronki nie udziela również bezpośredniej pomocy osobom indywidualnym. Prosimy nie kontaktować się z nami w sprawie kart i nie przesyłać nam swoich danych osobowych.

2. Karty za 2000 zł na zakupy
Fundacja Biedronki nie przyznaje, ani nie przyznawała kart o wartości 2000 zł. Karty przyznaje buddyjska Fundacja Tzu Chi z Tajwanu. Podkreślić należy, że Fundacja Tzu Chi prowadzi swoje działania samodzielnie (bez udziału sieci sklepów Biedronka i Fundacji Biedronki).

3. Informacje dla osób, które otrzymały kartę „Witamy i pomagamy” (300 zł/miesięcznie przez 3 miesiące)
• Jeśli zgubiłaś/eś kartę, została ona ukradziona lub uległa awarii – zgłoś się do organizacji, która przyznała Ci kartę.
• Jeśli chcesz złożyć reklamację na towar zakupiony w sieci Biedronka, zgłoś się do Biura Obsługi Klientów Biedronki (bok@biedronka.pl).