Programy wsparcia seniorów

• Program aktywny

Danie Wspólnych Chwil

Celem programu „Danie Wspólnych Chwil” jest przeciwdziałanie samotności osób starszych poprzez zaproszenie ich do wspólnego stołu. Projekt realizowany jest wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich, które otrzymują od Fundacji e-Kod na zakupy do sklepów Biedronka.

• Na codzienne zakupy

Na codzienne zakupy

Potrzebujący seniorzy otrzymują wsparcie finansowe w wysokości 200 zł miesięcznie w postaci doładowania karty przedpłaconej, którą można wykorzystywać w sklepach Biedronka. Osoby objęte programem mogą liczyć również na opiekę wolontariusza Caritas.

• Karta dobra

Karta dobra

W ramach Programu „Karta dobra” Fundacja Biedronki działa na rzecz lokalnych organizacji pomocowych, które mają doświadczenie we wspieraniu seniorów. Fundacja przekazuje tym organizacjom przedpłacone Karty dobra na zakupy w sklepach sieci Biedronka. Następnie Karty dobra - za pośrednictwem lokalnych organizacji - trafiają do potrzebujących osób starszych.

• Poczta Obiadowa

Poczta Obiadowa

Fundacja Biedronki, wraz z pięcioma organizacjami partnerskimi, prowadzi pilotażowy projekt „Poczta Obiadowa”, który polega na dostarczaniu seniorom (wprost do ich domów) dwóch bezpłatnych posiłków.

• Program „Akcja jajeczko”

Akcja jajeczko

Program „Akcja jajeczko” skierowany jest do fundacji oraz stowarzyszeń o celach statutowych zbieżnych z celami programu wyszczególnionymi w regulaminie. Zadaniem organizacji zakwalifikowanych do projektu jest przygotowanie wielkanocnego spotkania dla seniorów, zwłaszcza tych zagrożonych samotnością i wykluczeniem, a także dla innych osób ze szczególnie wrażliwych grup społecznych.

• Program „Akcja kolacja”

Akcja kolacja

Program „Akcja kolacja” skierowany jest do fundacji oraz stowarzyszeń o celach statutowych zbieżnych z celami programu wyszczególnionymi w regulaminie. Zadaniem organizacji zakwalifikowanych do projektu jest przygotowanie świątecznego spotkania dla seniorów, zwłaszcza tych zagrożonych samotnością i wykluczeniem, a także dla innych osób ze szczególnie wrażliwych grup społecznych.

• Dom Dziennego Pobytu Seniora „Przystanek Klementyny”
    Program aktywny

Dom Dziennego Pobytu Seniora „Przystanek Klementyny”

W Białobrzegach (pow. przysuski) powstało wyjątkowe miejsce dla seniorów - Dom Dziennego Pobytu Seniora „Przystanek Klementyny”, w którym wsparcie może otrzymać 25 osób. Dom oferuje dzienną opiekę, wyżywienie, a nawet usługi fryzjerskie. Fundacja Biedronki jest strategicznym fundatorem ośrodka i przekazała na jego działanie ponad milion złotych. Organizacją partnerską projektu jest Fundacja Klementyny (dawniej Fundacja Koalicja dla Młodych).

Programy na rzecz Ukrainy

• Program „Paczka dla Rodziny”

Paczka dla Rodziny

Fundacja Biedronki i Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) prowadzą program pomocy humanitarnej dla mieszkańców 55 najbardziej zniszczonych przez wojnę ukraińskich wsi. W ramach projektu „Paczka dla Rodziny” na tereny konfliktu zbrojnego, do blisko 15 tys. osób, trafiają pakiety z żywnością i środkami higienicznymi.

• Program „Witamy i pomagamy - zakupy”

Witamy i pomagamy - zakupy

Fundacja Biedronki finansuje przedpłacone karty na zakupy do sklepów Biedronka, które są doładowywane trzykrotnie kwotą 300 złotych. Karty przeznaczone są dla uchodźców.

• Program „Witamy i pomagamy - noclegi”

Witamy i pomagamy - noclegi

Program skierowany jest do lokalnych organizacji pomocowych zajmujących się wspieraniem uchodźców oraz jednostek samorządu terytorialnego i wojewodów. Fundacja Biedronki zapewnia tymczasowe (do 30 dni) i darmowe zakwaterowanie dla osób przybyłych do Polski w związku z wojną w Ukrainie.

• W drodze do domu

W drodze do domu

Razem z Habitat for Humanity Poland odpowiedzieliśmy na ciężką sytuację rodzin z Ukrainy uciekających do naszego kraju.

• Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej

Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej

Fundacja Biedronki przekazała darowiznę finansową w wysokości 1,2 miliona złotych z przeznaczeniem na rozwój programu Fundacji Leny Grochowskiej „Solidarni z Ukrainą”. Dzięki projektowi uruchomiono pięć domów dla uchodźców, który uciekli przed wojną w Ukrainie. Przebywa w nich 1300 osób.

• Program „Niezbędny dla rodziny”
    Program zakończony

Niezbędny dla rodziny

Program wspiera Ukraińców, którzy pozostali na terytorium swojego kraju. Fundacja Biedronki finansuje paczki z żywnością, środkami higieny i produktami dla dzieci. Produkty są transportowane na tereny objęte wojną.

Pomoc w sytuacjach kryzysowych

• Program „Żywnościowy SOS”

Żywnościowy SOS

Program skierowany jest do organizacji pomocowych i polega na udzielaniu im finansowego wsparcia (w formie e-Kodów na zakupy w Biedronce), dzięki któremu mogą rozszerzyć skalę swojej działalności poprzez niesienie pomocy żywnościowej.

• Program pomocy w czasie pandemii koronawirusa
    Program zakończony

Program pomocy w czasie pandemii koronawirusa

Fundacja Biedronki przekazywała produkty ochronne, czystości, dezynfekujące oraz spożywcze różnorodnym ośrodkom sprawującym opiekę nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi i przewlekle chorymi.

Wsparcie ochrony zdrowia

Inicjatywy dodatkowe