Hospicjum Fundacji Proroka Eliasza

• Opis programu: Fundacja Biedronki wsparła budowę pierwszego hospicjum na terenach wiejskich Podlasia i jest strategicznym fundatorem inicjatywy
  • Partner programu: Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza
  • Beneficjenci: nieuleczalnie chorzy pacjenci u kresu życia, wymagający stałej opieki
  • Budżet programu: 7,6 mln zł

Na czym polega program?

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza zbudowała pierwsze hospicjum na terenach wiejskich Podlasia – w miejscowości Makówka, niedaleko Michałowa (dokładna nazwa hospicjum: Ośrodek Hospicyjno-Opiekuńczo-Edukacyjny). Pod koniec czerwca 2022 otwarto pierwsze skrzydło budynku.

W hospicjum będzie miejsce dla 36 pacjentów, którym rodziny nie są w stanie dłużej zapewnić odpowiedniej opieki. W budynku zostanie utworzona również przestrzeń edukacyjna, gdzie odbywać się będą szkolenia i warsztaty pokazujące czym jest opieka paliatywna i jak opiekować się chorymi. Miejsce ma stanowić również siedzibę hospicjum domowego i wypożyczalni sprzętu medycznego oraz rehabilitacyjnego dla podopiecznych. Na terenie hospicjum powstanie również ogród dla pacjentów, z którego będą mogli korzystać wraz z odwiedzającymi ich gośćmi.

Budowa stacjonarnego hospicjum jest rozszerzeniem opieki nad okolicznymi mieszkańcami, którzy mają utrudniony dostęp do opieki medycznej. Fundacja Biedronki wsparła inicjatywę darowizną w wysokości 7,6 mln złotych i tym samym stała się głównym darczyńcą budowy hospicjum.

Kilka słów o historii

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza, którą wspiera Fundacja Biedronki, podjęła się budowy pierwszego hospicjum na terenach wiejskich Podlasia. Fundacja opiekuje się dorosłymi, nieuleczalnie i przewlekle chorymi mieszkańcami wsi z pięciu podlaskich gmin: Michałowa, Gródka, Zabłudowa, Narwi i Narewki, aby mogli godnie przeżyć ostatnie miesiące życia. Członkowie zespołu medycznego (lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci, psycholog, dietetyk oraz opiekunki osób starszych) wspierają rodziny w opiece nad chorymi, podczas wizyt domowych. Aby żaden starszy pacjent nie musiał umierać samotnie, w 2018 roku podjęto wyzwanie budowy ośrodka stacjonarnego, w którym pacjenci znajdą opiekę aż do ostatniego dnia życia.

Status programu

Status na lipiec 2022:
- hospicjum otrzymało kontrakt z NFZ (na razie na 10 łóżek hospicyjnych). Dzięki podpisanemu kontraktowi hospicjum otrzyma częściowe wsparcie finansowe na opiekę nad podopiecznymi. Według wyliczeń będzie to około 50% potrzebnej kwoty.
- 30 czerwca miało miejsce otwarcie pierwszego skrzydła budynku, a hospicjum rozpoczęło przyjmowanie pacjentów.
- Fundacja Biedronki jest strategicznym inwestorem budowy hospicjum, jednak koszt całego projektu szacowany jest na ponad 17 mln zł, dlatego wciąż trwa zbiórka funduszy, którą można wesprzeć na stronie hospicjum.
Więcej informacji o hospicjum można znaleźć na stronie: https://hospicjumeliasz.pl/

fot. Stach Leszczyński, PAP