Hospicjum Fundacji Proroka Eliasza

• Opis programu: Fundacja Biedronki wspiera budowę pierwszego hospicjum na terenach wiejskich Podlasia i jest głównym fundatorem inicjatywy
  • Partner programu: Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza
  • Beneficjenci: nieuleczalnie chorzy pacjenci u kresu życia, wymagający stałej opieki
  • Budżet programu: 7,6 mln zł

Na czym polega program?

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza buduje pierwsze hospicjum na terenach wiejskich Podlasia – w miejscowości Makówka, niedaleko Michałowa (dokładna nazwa hospicjum: Ośrodek Hospicyjno-Opiekuńczo-Edukacyjny). Zakończenie budowy planowane jest na 2022. W hospicjum będzie miejsce dla 36 pacjentów, którym rodziny nie są w stanie dłużej zapewnić odpowiedniej opieki. W budynku zostanie utworzona również przestrzeń edukacyjna, gdzie odbywać się będą szkolenia i warsztaty pokazujące czym jest opieka paliatywna i jak opiekować się chorymi. Miejsce ma stanowić również siedzibę hospicjum domowego i wypożyczalni sprzętu medycznego oraz rehabilitacyjnego dla podopiecznych. Na terenie hospicjum powstanie również ogród dla pacjentów, z którego będą mogli korzystać wraz z odwiedzającymi ich gośćmi.
Budowa stacjonarnego hospicjum jest rozszerzeniem opieki nad okolicznymi mieszkańcami, którzy mają utrudniony dostęp do opieki medycznej. Fundacja Biedronki wsparła inicjatywę darowizną w wysokości 7,6 mln złotych i tym samym stała się głównym darczyńcą budowy hospicjum.

Kilka słów o historii

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza, którą wspiera Fundacja Biedronki, podjęła się budowy pierwszego hospicjum na terenach wiejskich Podlasia. Fundacja opiekuje się dorosłymi, nieuleczalnie i przewlekle chorymi mieszkańcami wsi z pięciu podlaskich gmin: Michałowa, Gródka, Zabłudowa, Narwi i Narewki, aby mogli godnie przeżyć ostatnie miesiące życia. Członkowie zespołu medycznego (lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci, psycholog, dietetyk oraz opiekunki osób starszych) wspierają rodziny w opiece nad chorymi, podczas wizyt domowych. Aby żaden starszy pacjent nie musiał umierać samotnie, w 2018 roku podjęto wyzwanie budowy ośrodka stacjonarnego, w którym pacjenci znajdą opiekę aż do ostatniego dnia życia.

Status programu

Status na luty 2022:
- Fundacja Biedronki jest głównym inwestorem budowy hospicjum, jednak koszt całego projektu szacowany jest na ponad 17 mln zł, dlatego wciąż trwa zbiórka funduszy, którą można wesprzeć na stronie hospicjum

- Dobiegają końca prawie wszystkie zaplanowane prace, których finalizacja pozwoli na otwarcie pierwszego skrzydła budynku. Trwa montaż instalacji elektrycznej oraz podwieszanie sufitów. Przed wejściami kładziona jest również kostka brukowa.

Więcej informacji o hospicjum można znaleźć na stronie: https://hospicjumeliasz.pl/