Nasze programy

• Program „Witamy i pomagamy”
    - pomoc dla uchodźców

Fundacja Biedronki prowadzi program wsparcia uchodźców z Ukrainy, który jest oparty na dwóch filarach: pomocy w formie kart na zakupy do sklepów Biedronka oraz zapewnieniu uchodźcom tymczasowego i darmowego noclegu.

• Fundacja Biedronki
    dla polskiej geriatrii

Inicjatywa opiera się na pomocy finansowej na zakup sprzętu dla szpitali prowadzących oddziały lub poradnie geriatryczne. Program został zainaugurowany w Szpitalu Geriatrycznym im. Jana Pawła II w Katowicach.

• Karta dobra

W ramach Programu „Karta dobra” Fundacja Biedronki działa na rzecz lokalnych organizacji pomocowych, które mają doświadczenie we wspieraniu seniorów. Fundacja przekazuje tym organizacjom przedpłacone Karty dobra na zakupy w sklepach sieci Biedronka. Następnie Karty dobra - za pośrednictwem lokalnych organizacji - trafiają do potrzebujących osób starszych.

• Hospicjum Fundacji Proroka Eliasza

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza buduje pierwsze hospicjum na terenach wiejskich Podlasia – w miejscowości Makówka, niedaleko Michałowa. Zakończenie budowy planowane jest na 2022, Fundacja Biedronki jest głównym fundatorem.

• Koronne Porozumienie

Fundacja Biedronki wspiera warszawską Fundację Senior w Koronie, przekazując produkty żywnościowe, higieniczne i chemiczne, które trafiają do najbardziej potrzebujących seniorów.

• Na codzienne zakupy

Potrzebujący seniorzy otrzymują wsparcie finansowe w wysokości 150zł miesięcznie na karcie przedpłaconej. Osoby objęte programem mogą liczyć na opiekę wolontariusza Caritas.

Poznaj program
  • Program pomocy w czasie pandemii koronawirusa

Fundacja Biedronki przekazuje nieodpłatnie produkty ochronne, czystości i dezynfekujące ośrodkom sprawującym opiekę nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi i przewlekle chorymi.

• „Pomagam seniorowi” – przewodnik dla wolontariuszy

Fundacja Biedronki i Szlachetna Paczka stworzyły specjalny projekt edukacyjny - wspieramy merytorycznie tych, którzy swój czas i energię poświęcają na pomoc starszym: ich rodziny, wolontariuszy i społeczników. W ramach projektu przygotowaliśmy przewodnik do pracy z seniorami oraz szkolenia online.

Poznaj program i pobierz podręcznik