Pomoc dla ofiar wojny w Ukrainie

• Program „Paczka dla Rodziny”

Paczka dla Rodziny

Fundacja Biedronki i Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) prowadzą program pomocy humanitarnej dla mieszkańców 55 najbardziej zniszczonych przez wojnę ukraińskich wsi. W ramach projektu „Paczka dla Rodziny” na tereny konfliktu zbrojnego, do blisko 15 tys. osób, trafiają pakiety z żywnością i środkami higienicznymi.

• Program „Witamy i pomagamy - zakupy”

Witamy i pomagamy - zakupy

Fundacja Biedronki finansuje przedpłacone karty na zakupy do sklepów Biedronka, które są doładowywane trzykrotnie kwotą 300 złotych. Karty przeznaczone są dla uchodźców.

• Program „Witamy i pomagamy - noclegi”

Witamy i pomagamy - noclegi

Program skierowany jest do lokalnych organizacji pomocowych zajmujących się wspieraniem uchodźców oraz jednostek samorządu terytorialnego i wojewodów. Fundacja Biedronki zapewnia tymczasowe (do 30 dni) i darmowe zakwaterowanie dla osób przybyłych do Polski w związku z wojną w Ukrainie.

• Program „W drodze do domu”

W drodze do domu

„W drodze do domu” to program polegający na dofinansowaniu wynajmu mieszkań dla ukraińskich rodzin uchodźczych (w tym seniorów), które uciekły do Polski przed wojną.

• Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej

Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej

Fundacja Biedronki przekazała darowiznę finansową w wysokości 1,2 miliona złotych z przeznaczeniem na rozwój programu Fundacji Leny Grochowskiej „Solidarni z Ukrainą”. Dzięki projektowi uruchomiono pięć domów dla uchodźców, który uciekli przed wojną w Ukrainie. Przebywa w nich 1300 osób.

• Program „Niezbędny dla rodziny”
    Program zakończony

Niezbędny dla rodziny

Program wspiera Ukraińców, którzy pozostali na terytorium swojego kraju. Fundacja Biedronki finansuje paczki z żywnością, środkami higieny i produktami dla dzieci. Produkty są transportowane na tereny objęte wojną.