Paczka dla Rodziny

Program „Paczka dla Rodziny”
  • Opis programu: Fundacja Biedronki, w odpowiedzi na wojnę w Ukrainie, finansuje pakiety humanitarne dla obywateli, którzy pozostali na terytorium konfliktu zbrojnego
  • Partnerzy programu: Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM)
  • Beneficjenci: potrzebujący Ukraińcy, którzy pozostali na ukraińskich wsiach
  • Budżet programu: 5 mln zł

Na czym polega program?

Fundacja Biedronki i Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) prowadzą program pomocy humanitarnej dla mieszkańców 55 najbardziej zniszczonych przez wojnę ukraińskich wsi. W ramach projektu „Paczka dla Rodziny” na tereny konfliktu zbrojnego, do blisko 15 tys. osób, trafiają pakiety z żywnością i środkami higienicznymi. Produkty do paczek zapewnia Fundacja Biedronki, a ich dostawy do Ukrainy organizuje PCPM. W dystrybucji paczek PCPM wspierane jest przez miejscową organizację Flogiston Team.

W skład paczek, które transportowane są do Ukrainy, weszły m.in. makarony, kasze, dania instant, konserwy, olej, mydło, szampon, szczoteczki do zębów, płyn do mycia naczyń, papier toaletowy i baterie. Paczka ma z założenia wystarczyć 4-osobowej rodzinie na co najmniej dwa tygodnie.

Program „Paczka dla Rodziny”

Wśród wsi objętych programem są takie jak Miroshnikivka czy Vysuntsi, gdzie od początku wojny nie dotarło prawie żadne wsparcie. Mieszkańcom brakuje środków do życia, a nawet jeśli je mają, to nie ma sklepów, w których można byłoby się zaopatrzyć w żywność.

Fundacja Biedronki w 2022 roku prowadziła analogiczny program „Niezbędny dla Rodziny”, z tym że prowadzony był on z kilkoma różnymi organizacjami partnerskimi.