„W drodze do domu”

Program „W drodze do domu”
  • Opis programu: „W drodze do domu” to program polegający na dofinansowaniu wynajmu mieszkań dla ukraińskich rodzin uchodźczych (w tym seniorów), które uciekły do Polski przed wojną
  • Beneficjenci: Uchodźcy z Ukrainy (osoby, które w okresie od dnia 24 lutego 2022 r. przybyły na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium Ukrainy)
  • Organizacja partnerska: Habitat for Humanity Poland
  • Czas trwania programu: listopad 2022 - kwiecień 2024

Razem z Habitat for Humanity Poland odpowiedzieliśmy na ciężką sytuację rodzin z Ukrainy uciekających do naszego kraju. W ramach programu „W drodze do domu” współfinansujemy długoterminowy najem dla ponad 100 rodzin uchodźczych będących w trudnej sytuacji (w Warszawie i Śląsku). Rodziny wspierane są również poprzez możliwość skorzystania z różnych kursów zawodowych, językowych czy dodatkowej opieki dla dzieci, które mają ułatwić im zaklimatyzowanie się w Polsce, a w dłuższej perspektywie – uzyskanie niezależności finansowej.

W sierpniu 2023 roku otwarto wystawę fotograficzną, która dokumentowała życie czterech rodzin, uczestniczących w programie „W drodze do domu”. 24 fotografie zaprezentowane w Warszawie (na Skwerze Hoovera) to opowieść o sile pomagania, pokazujące odwagę i nadzieję na lepsze jutro. Wystawa przypomina, jak istotne są zwykłe, codzienne chwile, których często w pędzie życia nie dostrzegamy.

fot. Natalia Poniatowska