Witamy i pomagamy – zakupy

• Opis programu: „Witamy i pomagamy – zakupy” to program skierowany do lokalnych organizacji pomocowych, zajmujących się wspieraniem uchodźców. Fundacja Biedronki przekazuje karty przedpłacone oraz e-Kody współpracującym organizacjom, które dystrybuują je wśród potrzebujących uchodźców.
  • Beneficjenci: uchodźcy z Ukrainy (osób, które w okresie od dnia 24 lutego 2022 r. przybyły na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium Ukrainy).
  • Czas trwania programu: kwiecień 2022 - marzec 2023
  • Liczba organizacji partnerskich, biorących udział w programie: 36
  • LISTA UCZESTNIKÓW PROGRAMU
    СПИСОК УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ

Cel programu:

Celem programu jest wspieranie organizacji posiadających cele zbieżne z celami Fundacji Biedronki, tj. wzmocnienie więzi społecznych oraz spójności społecznej poprzez wspieranie najbardziej wrażliwych grup społecznych, a w szczególności: pomoc społeczna, dobroczynność, pomoc w sytuacjach kryzysowych, przeciwdziałanie ubóstwu, niedożywieniu, samotności lub wykluczeniu społecznemu, na rzecz jednej z najbardziej wrażliwych grup społecznych, jaką są uchodźcy.

Program służy niesieniu pomocy materialnej osobom, które przekroczyły granicę polsko-ukraińską od 24 lutego 2022 w związku z wojną w Ukrainie.

Na czym polega program?

Fundacja Biedronki przekazuje na ręce innych organizacji pomocowych, bezpośrednio zajmujących się wspieraniem uchodźców z Ukrainy, karty przedpłacone lub e-Kody na zakupy do sklepów Biedronka. Organizacje te dystrybuują pomoc wśród potrzebujących uchodźców.

O Karcie „Witamy i pomagamy”:

Karta „Witamy i pomagamy” jest doładowywana trzykrotnie kwotą 300 zł (maks. 900 zł) i można nią płacić w sklepach Biedronka. Karty otrzymują uchodźcy, którymi opiekują się organizacje pomocowe – partnerzy Fundacji Biedronki. Karty są skierowane do osób, które planują zostać w Polsce na dłużej i nie mają wystarczających środków do życia.

Kartą można płacić za produkty spożywcze, chemię i kosmetyki, a wyłączony jest zakup takich produktów jak napoje alkoholowe, wyroby tytoniowe, tekstylia oraz artykuły przemysłowe i usługi (np. doładowania kart podarunkowych).

Kartą można płacić wielokrotnie (nie trzeba zużywać całej kwoty na jedne zakupy), aż do wyczerpania limitu doładowania, utraty ważności Karty lub dezaktywacji Karty.

Karta jest ważna do dnia 31 marca 2023 roku, chyba że wcześniej zostanie zdezaktywowana.

O e-Kodzie:

E-Kod jest zasilany jednorazowo kwotą 50 zł. Można nim płacić wyłącznie w sklepach Biedronka za produkty z wyłączeniem: napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, tekstyliów oraz artykułów przemysłowych i usług (np. doładowań kart podarunkowych). Jest to doraźna pomoc na drobne zakupy „interwencyjne”.

E-Kodem można płacić wielokrotnie (nie trzeba zużywać całej kwoty na jedne zakupy) aż do wyczerpania limitu środków na E-Kodzie.

Regulamin używania E-kodów znajduje się na stronie:

Najczęstsze pytania:

1. Я біженець/знайомий або член сім’і такої людини. Як звернутися за допомогою?
    Кваліфікацією біженців для надання допомоги займаються тільки і виключно організації допомоги, які беруть участь у програмі - СПИСОК УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ. Будь ласка, зв'яжіться з обраною організацією безпосередньо.
    Фонд Biedronka не кваліфікує біженців для допомогти та не є посередником у такій кваліфікації. Будь ласка, не надсилайте нам заяви або документи, що стосуються вашого матеріально-медичного становища.
  2. Jestem uchodźcą/znajomym lub rodziną takiej osoby. Jak zgłosić się do pomocy?
    Kwalifikacją uchodźców do pomocy zajmują się tylko i wyłącznie organizacje pomocowe, biorące udział w programie - LISTA UCZESTNIKÓW PROGRAMU. Prosimy o bezpośredni kontakt z wybraną organizacją.
    Fundacja Biedronki nie kwalifikuje uchodźców do pomocy ani nie pośredniczy w takiej kwalifikacji. Prosimy o niewysyłanie nam zgłoszeń ani dokumentacji dotyczącej Państwa sytuacji materialno-zdrowotnej.
  3. Reprezentuję organizację, która chciałaby wziąć udział w programie. Co mam zrobić?
    Fundacja Biedronki rozdysponowała już pulę wszystkich kart i eKodów na okres maj-lipiec 2022. Oznacza to, że nie można się już zgłosić do współpracy w tym okresie. Nie wykluczamy jednak, że uruchomimy dodatkową turę kart/eKodów w wakacje. Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą z nami na tym polu w późniejszym okresie, prosimy o wypełnienie formularza.

Dokumenty

Fundacja Biedronki prowadzi program wsparcia uchodźców z Ukrainy, który jest oparty na dwóch filarach: pomocy w formie kart na zakupy do sklepów Biedronka oraz zapewnieniu uchodźcom tymczasowego i darmowego noclegu.

(Якщо Ви Біженець І Шукаєте Допомогу, натисніть тут)