Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej

Program wsparcia uchodźców w ośrodkach Fundacji Leny Grochowskiej
  • Opis programu: Fundacja Biedronki przekazała darowiznę na rzecz Fundacji Leny Grochowskiej, dzięki której zapewniono funkcjonowanie 5 domów dla uchodźców wojennych
  • Czas trwania programu: 1 kwietnia 2023 - 31 grudnia 2023
  • Liczba partnerów programu: 1 - Fundacja Leny Grochowskiej
  • Budżet programu: 1,2 mln zł

Na czym polega program?

Fundacja Biedronki przekazała darowiznę finansową w wysokości 1,2 miliona złotych z przeznaczeniem na rozwój programu Fundacji Leny Grochowskiej „Solidarni z Ukrainą”. Dzięki projektowi uruchomiono pięć domów dla uchodźców, który uciekli przed wojną w Ukrainie. Przebywa w nich 1300 osób.

W domach mieszkańcy mają do dyspozycji wieloosobowe pokoje ze wspólną przestrzenią kuchenną, jadalniami, łazienkami, świetlicami i pomieszczeniami warsztatowymi. Mieszkańcy przebywają w nich bezpłatnie, a długość pobytu jest nielimitowana. Gośćmi są kobiety z dziećmi, seniorzy oraz około 150 osób z niepełnosprawnościami: dzieci ze spektrum autyzmu, osoby głuche i na wózkach. Każdy mieszkaniec zobowiązany jest do uczestniczenia w dyżurach sprzątania, gotowania, czy też opieki nad najmłodszymi mieszkańcami.

Program „Solidarni z Ukrainą” oferuje mieszkańcom nie tylko dach nad głową, ale również kształcenie językowe i podjęcie profilowanych szkoleń zawodowych, umożliwiających znalezienie pracy na polskim rynku. Uchodźcy wspomagani są również w zakresie rehabilitacji, dostępu do sprzętu medycznego i specjalistycznego.