Blisko 10 000 noclegów w programie „Witamy i pomagamy - noclegi”

23.06.2022
W czasie pierwszego etapu programu „Witamy i pomagamy – noclegi” Fundacja Biedronki zapewniła prawie 10 000 noclegów dla uchodźców z Ukrainy. Noclegi przeznaczone są dla osób, które nie mają w Polsce rodziny i bliskich i potrzebują tymczasowego zakwaterowania. Partnerami projektu jest obecnie 20 organizacji pozarządowych, które otrzymały dostęp do specjalnej platformy, umożliwiającej rezerwację hoteli w całym kraju.

Tylko w czasie pierwszego etapu akcji (dane za 1,5 miesiąca) zarezerwowano prawie 10 000 noclegów dla osób, które przybyły do Polski uciekając przed wojną w Ukrainie. Program prowadzony jest we współpracy z organizacjami pozarządowymi, które mają z uchodźcami bezpośredni kontakt. Organizacje te ustalają, które osoby potrzebują akurat takiej formy pomocy i dokonują rezerwacji miejsca noclegowego, opłacanego przez Fundację Biedronki.

- Mimo, że od rozpoczęcia wojny minęły już ponad 4 miesiące, wciąż pojawiają się nowi uchodźcy i wielu z nich nie ma dokąd się udać. Także część z osób, które przyjechały wcześniej, poszukuje nowego miejsca zamieszkania. Zdarza się, że taka potrzeba pojawia się nagle. Chcemy, aby jak najwięcej osób miało zapewniony bezpieczny nocleg do czasu znalezienia miejsca pobytu na dłużej, dlatego na cały program „Witamy i pomagamy – noclegi” zarezerwowaliśmy 12 milionów zł – mówi Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki.

Nocleg dla uchodźców zapewniany jest na maksymalnie 10 dni, ale w razie potrzeby można go przedłużyć aż do 30 dni. Analiza rezerwacji pierwszego etapu programu pokazała, że średnia długość pobytu uchodźców w hotelach to 9 dni, a najwięcej rezerwacji dokonano w Warszawie, Trójmieście i Krakowie.

– Anastazja (imię zmienione) przychodziła do naszego Punktu Pomocy jako wolontariuszka. Bardzo długo nie potrafiła powiedzieć, że sama jest w trudnej sytuacji. Któregoś dnia rozpłakała się. Przyjechała z Ukrainy z dziećmi, musiała opuścić tymczasowe miejsce, w którym się zatrzymała. Nie miała też pieniędzy, żeby wynająć mieszkanie. Trudno było jej prosić o pomoc, choć sama starała się wspierać innych. Nadal to robi. Z większym spokojem, bo ma dokąd wracać. Podkreśla, że zrobiliśmy dla niej coś pięknego. To jedna ze 153 historii osób, którym znaleźliśmy zakwaterowanie w ramach naszej współpracy z Fundacją Biedronki – mówi Anna Berestecka z Salam Lab, organizacji partnerskiej programu „Witamy i pomagamy – noclegi”.

Organizacje partnerskie programu podkreślają, że uchodźcy, korzystający z noclegów czują się przede wszystkim zagubieni. – Uchodźcy nie wiedzą jak i gdzie znaleźć nocleg, a do tego często po prostu nie mają tyle pieniędzy, żeby od razu wynająć mieszkanie. Większość osób, które korzystają z bezpłatnych noclegów dopiero co przyjechała do Polski. Wśród nich są matki z malutkimi dziećmi. Pomogliśmy m.in. rodzinie z niepełnosprawnym synem, która mieszkała w jednym pokoju (zupełnie nieprzystosowanym do stanu dziecka) wraz z kilkoma innymi rodzinami. Kiedy dowiedzieli się, że mogą przeprowadzić się do bardziej komfortowego miejsca, nie mogli ukryć wzruszenia – mówi Julia Dmytryshyna, Front Pomocy Ukrainie.

10 000 noclegów w programie „Witamy i pomagamy - noclegi”

W ramach programu noclegi oferowane są w całej Polsce. – Udzielając noclegu uchodźcom dajemy im możliwość nowego startu i wspieramy w odnalezieniu się w nowej rzeczywistości – bez względu na to, czy planują pozostać tutaj na stałe, czy tylko na chwilę. Ukraińcy mając zapewniony dach nad głową, mogą skupić się na innych sprawach, znaleźć zatrudnienie, wysłać dzieci do placówek edukacyjnych. To pozwala im poczuć się u nas bezpiecznie i odzyskać choć odrobinę normalności – mówi Michał Świgost, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu, SATORIA Group SA, właściciel jednego z hoteli, który bierze udział w programie „Witamy i pomagamy - noclegi”.

Nabór partnerów do programu
Listę organizacji, które są partnerami projektu można znaleźć na stronie www.fundacjabiedronki.pl/Program-Witamy-i-pomagamy-noclegi. Tam też organizacje, które chciałyby dołączyć do programu, mogą znaleźć formularz zgłoszeniowy. Program dostępny jest również dla jednostek samorządu terytorialnego i wojewodów.

Fundacja Biedronki prowadzi również drugi program pomocy uchodźcom „Witamy i pomagamy – zakupy”, który polega na pomocy finansowej udzielanej w formie kart na zakupy do Biedronki o trzymiesięcznym zasileniu po 300 zł (łącznie 900 zł) oraz e-Kodów o wartości 50 zł na drobniejsze zakupy. Karty i e-Kody były wydawane przez organizacje partnerskie i większość z nich została już rozdysponowana.

Wartość wszystkich programów pomocy Fundacji Biedronki dla Ukrainy sięga blisko 30 milionów zł.