Pierwsze wiejskie hospicjum na Podlasiu już otwarte!

30.06.2022
Fundacja Biedronki jest strategicznym darczyńcą pierwszego wiejskiego hospicjum na Podlasiu (w Makówce). Przekazała na jego budowę aż 7,6 mln zł, dzięki czemu znacznie udało się przyspieszyć powstanie ośrodka. Od lipca hospicjum przyjmuje już pacjentów!

30 czerwca miało miejsce uroczyste otwarcie placówki (dokładna nazwa ośrodka to Ośrodek Hospicyjno-Opiekuńczo-Edukacyjny).

Pierwsze wiejskie hospicjum na Podlasiu już otwarte! fot. Stach Leszczyński, PAP

Realizacja tego projektu wydawała się arcytrudnym zadaniem, jednak decyzję o jego wsparciu podjęliśmy dosłownie w ciągu kilku chwil. Ujęły nas nie tylko pasja i zaangażowanie doktora Grabowskiego i jego zespołu, ale również wyjątkowa idea dotarcia z pomocą do pacjentów, których potrzeby do tej pory były spychane na swoisty margines systemu opieki zdrowotnej – wyjaśniła Katarzyna Scheer, prezeska zarządu Fundacji Biedronki.

Fundacja Hospicjum Proroka Eliasza od ponad dekady pomaga pacjentom oraz im bliskim, docierając bezpośrednio do ich domów. Idea budowy wiejskiego hospicjum stacjonarnego narodziła się podczas towarzyszących tym wizytom rozmów i obserwacji.

Na wsi cierpi i umiera się inaczej niż w mieście. Wynika to z wyraźnie gorszej dostępności do opieki lekarskiej i pielęgnacyjnej, wykluczenia komunikacyjnego, masowej emigracji młodych osób do większych ośrodków, w związku z czym obraz wielopokoleniowych, wiejskich rodzin stopniowo staje się mitem. Seniorzy z dala od miast umierają po cichu, w przejmującej samotności – tłumaczył dr Paweł Grabowski, prezes Fundacji Hospicjum Proroka Eliasza.

Zapraszamy do obejrzenia materiału video: | Polska Agencja Prasowa SA (pap.pl)

fot. Stach Leszczyński, PAP