Startuje program dla Kół Gospodyń Wiejskich

24.02.2023
Ruszyła rekrutacja do nowej edycji programu „Danie Wspólnych Chwil” Fundacji Biedronki, który prowadzony jest wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich. Mogą one otrzymać aż 4000 złotych dofinansowania na organizację spotkań przy wspólnym stole z seniorami ze swojego regionu.

Program „Danie Wspólnych Chwil” ma na celu przeciwdziałanie samotności osób starszych z małych miejscowości, zachęcanie ich do wyjścia z domu, a także zwracanie uwagi na kwestię prawidłowego żywienia. Ponadto, projekt ma aktywizować lokalny potencjał, zarówno kulinarny, jak i w wymiarze społecznym. Koła Gospodyń Wiejskich, które uczestniczą w akcji, średnio raz w miesiącu organizują spotkania przy wspólnym stole, na które zapraszają osoby 60+ mieszkające w pojedynkę lub mające mniejszy kontakt z innymi ludźmi.

Koła Gospodyń Wiejskich dostają od Fundacji Biedronki kod na zakupy do Biedronki, dzięki któremu mogą nabyć produkty potrzebne do przygotowania spotkań z seniorami. Koła mają dowolność w sposobie układania menu spotkań, choć oczywiście mogą liczyć na przykładowe jadłospisy od Fundacji Biedronki, w tym przepisy na zdrowsze wersje popularnych potraw. W czasie programu otrzymują również wsparcie merytoryczne w kontekście żywienia osób starszych. Do ich dyspozycji jest dietetyk, z którym organizowane są szkolenia online. Pomocą służy również ambasador akcji – Jakub Kuroń, znany kucharz należący do legendarnej rodziny Kuroniów.

W poprzedniej edycji, Koła uczestniczące w programie, miały możliwość wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania był warsztat na żywo z Jakubem Kuroniem oraz gadżety programu „Danie Wspólnych Chwil”, jak i książki kucharskie z autografem ambasadora. Atrakcje przewidziane są również w kolejnej edycji akcji „Danie Wspólnych Chwil” - w tym szkolenia, podczas których Jakub Kuroń podzieli się z uczestnikami projektu rodzinnymi tajemnicami kulinarnymi.

Startuje program dla Kół Gospodyń Wiejskich Dane dotyczące pilotażowej edycji programu

Jak zgłosić się do programu?
Aby zgłosić się do programu należy wejść na stronę www.daniewspolnychchwil.pl i wypełnić formularz kwalifikacyjny. W tegorocznej edycji przewidziane jest miejsce dla ponad 500 Kół.

Uwaga, liczy się kolejność zgłoszeń.