12.05.2023
I edycja programu Fundacji Biedronki „Danie Wspólnych Chwil” ruszyła pełną parą. Ten unikatowy projekt prowadzony jest na szeroką skalę wspólnie z 750 Kołami Gospodyń Wiejskich, które organizują cykliczne spotkania dla seniorów - pełne dobrego jedzenia, kultywujące regionalne tradycje i angażujące w życie społeczne. Koła otrzymały od Fundacji 4000 zł dofinansowania na zakup produktów spożywczych, potrzebnych do przygotowania posiłków. Tylko w samym kwietniu spotkania zgromadziły ponad 9000 seniorów - plany są jednak znacznie większe!

Program „Danie Wspólnych Chwil” ma na celu przeciwdziałanie samotności osób starszych z terenów wiejskich, zachęcanie ich do wyjścia z domu, a także zwrócenie uwagi na kwestię prawidłowego żywienia seniorów. Projekt angażuje lokalne społeczności, wydobywając potencjał regionu - zarówno kulinarny, jak i ludowy.

Przepis na najlepsze danie? Danie Wspólnych Chwil!

Koła Gospodyń Wiejskich zapraszają seniorów ze swojej okolicy na spotkania przy wspólnym stole. Wydarzenia odbywają się cyklicznie (mniej więcej raz w miesiącu) i przeznaczone są dla seniorów 60+, szczególnie tych, którzy mogą czuć się samotni (np. w związku z utratą współmałżonka). Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały od Fundacji Biedronki e-Kod na zakupy, dzięki któremu mogą samodzielne i według swoich potrzeb kupić produkty spożywcze potrzebne do przygotowania posiłków na spotkania.

- O programie dowiedziałyśmy się już kilka miesięcy temu, kiedy trwała edycja pilotażowa. Od razu wiedziałyśmy, że to coś dla nas, dlatego kiedy tylko pojawiła się rekrutacja do nowej edycji, zgłosiłyśmy się bez wahania. Postaramy się, by seniorzy z naszego regionu spędzili wspólnie z nami cudowne chwile kosztując dań, które przygotujemy z myślą właśnie o nich - mówi Iwona Winowska-Jałoszyńska z Koła Gospodyń Wiejskich „Suliszewiczanki”, które zakwalifikowało się do programu.

Przepis na najlepsze danie? Danie Wspólnych Chwil!

Koła Gospodyń Wiejskich mają ogromne doświadczenie kulinarne i znają przepisy na potrawy, niejednokrotnie będące dziedzictwem ich regionu. Na spotkaniach z seniorami dbają nie tylko o smaczny poczęstunek, ale przede wszystkim o samopoczucie osób starszych, starając się zapewnić atmosferę sprzyjającą zacieśnianiu sąsiedzkich relacji.

Uczestnicy akcji mogą liczyć na wsparcie merytoryczne w zakresie żywienia i przygotowywania zdrowych dań, zarówno ambasadora programu Jakuba Kuronia, jak i wykwalifikowanego dietetyka. Koła Gospodyń Wiejskich otrzymają przykładowe jadłospisy dla osób starszych oraz wskazówki kulinarne. Wzięły również udział w szkoleniu dotyczącym praktycznej wiedzy z zakresu gotowania dla seniorów.

W pilotażowej edycji programu uczestniczyło 90 Kół, które zorganizowały ponad 320 spotkań dla seniorów i przygotowały ponad 9000 posiłków. Odbiór projektu okazał się na tyle pozytywny, że Fundacja Biedronki zdecydowała się zwiększyć liczbę uczestników.

Przepis na najlepsze danie? Danie Wspólnych Chwil! Jakub Kuroń, ambasador programu

- Jestem niezwykle podbudowany faktem, że po udanym pilotażu, w kolejnej I edycji programu „Danie Wspólnych Chwil” bierze udział aż 750 Kół Gospodyń Wiejskich. Oznacza to, że w całej Polsce będą się odbywały wspaniałe spotkania integrujące lokalną społeczność, a seniorzy, którzy pojawią się na nich będą docenieni i zaopiekowani. Świadczy to również o ogromnej potrzebie takich spotkań oraz tym, że Fundacja Biedronki we właściwy sposób rozpoznała społeczną niszę, którą wypełnia program „Danie Wspólnych Chwil” - podkreśla Jakub Kuroń, ambasador programu.

Powody rozszerzenia programu tłumaczy prezeska Fundacji Biedronki, Katarzyna Scheer.
- Nie spodziewaliśmy się, że program spotka się z aż tak dużym zainteresowaniem. Pilotażowa edycja pokazała, że seniorzy chcą się spotykać, że potrzebują rozmowy z drugim człowiekiem. Dlatego zdecydowaliśmy, że I edycja projektu będzie prowadzona na dużo większą skalę, po to, by jak najwięcej osób starszych mogło wziąć udział w spotkaniach „Danie Wspólnych Chwil” - mówi Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki.

Tylko w samym kwietniu ponad 2600 członkiń i członków z Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowało 329 spotkań z seniorami, w których wzięło udział ok. 9,2 tysiąca osób starszych. Oznacza to, że seniorom „podarowano” aż 1330 wspólnie spędzonych godzin!

Listę Kół Gospodyń Wiejskich, które biorą udział w programie, można znaleźć tutaj: www.daniewspolnychchwil.pl