Karta na zakupy - 11 000 seniorów ze wsparciem żywnościowym

22.05.2023
Rozpoczęła się nowa edycja programu „Na codzienne zakupy”, w którym najubożsi seniorzy otrzymują kartę na zakupy do sklepów Biedronka. W 2023 roku wartość programu wyniesie aż 20,9 mln zł, o prawie 19% więcej niż rok wcześniej, a pomoc otrzyma aż 11 tysięcy potrzebujących.

Program „Na codzienne zakupy” gwarantuje długofalową pomoc seniorom i nie naznacza biedą, gdyż jego uczestnicy płacą za produkty kartą, jak każdy inny klient sklepu. Dzięki naszemu wsparciu seniorzy lepiej się odżywiają, a zaoszczędzone środki mogą przekazać np. na wykupienie recepty.

Karta „Na codzienne zakupy” - 11 000 seniorów ze wsparciem żywnościowym

Karta, która pomaga
Potrzebujący otrzymują wsparcie finansowe w wysokości 185 zł miesięcznie na karcie przedpłaconej przez okres 10 miesięcy. Karta służy do płatności za zakupy w sieci sklepów Biedronka z wyłączeniem alkoholu, papierosów, tekstyliów oraz artykułów przemysłowych. Seniorzy sami decydują, na jakie produkty chcą przeznaczyć fundusze.

- Kupuję pieczywo, masło, nabiał. Mam swoje ulubione wafelki. Program „Na codzienne zakupy” pomaga - mówi pan Edward, jeden z uczestników projektu. - Wszyscy moi bliscy znajdują się na cmentarzach. Tu już nie mam nikogo, jestem całkowicie sam i praktycznie pozbawiony środków do życia - dodaje. Pan Edward cierpi na nowotwór, reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby, ale wciąż stara się być aktywnym.

1850 zł dla seniora
Obecna edycja programu potrwa do stycznia 2024 roku. W 2023 roku karty otrzymało aż 11 tysięcy seniorów. Oprócz kart, beneficjenci dostali również specjalny talerz (tzw „Zdrowy talerz”), który podpowiada, jakie produkty warto spożywać i w jakich proporcjach.

- Program „Na codzienne zakupy” to nasz największy program, a dzięki partnerstwu z Caritas Polska, pomaga on tysiącom najbiedniejszych seniorów. W tym roku zwiększyliśmy wartość doładowania karty o 25 zł w stosunku do poprzedniej edycji, dzięki czemu senior co miesiąc otrzymuje kwotę 185 zł na zakupy. Nadal realizować będziemy również szkolenia dot. żywienia osób starszych dla wolontariuszy Caritas, by mogli także w tym obszarze pozytywnie wpływać na swoich podopiecznych. Planujemy m. in. warsztaty z czytania etykiet produktów spożywczych - zapowiada Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki.

Sieć Caritas i Fundacja Biedronki
Realizację programu „Na codzienne zakupy” umożliwia 4000 wolontariuszy, współpracujących z 43 Caritas diecezjalnych. Większość z nich to młode seniorki w wieku 50-70 lat. - To panie wiedzą najwięcej o potrzebach osób starszych i najłatwiej nawiązują kontakt z potrzebującymi. Ich zaangażowanie jest dla nas bezcenne, dlatego kolejny rok inwestujemy w ten rodzaj wolontariatu, organizując szkolenia i fora wymiany doświadczeń w Caritas Polska i w Caritas diecezjalnych. Tematy spotkań to: jak skuteczniej aktywizować seniorów, jak budować wspierające wspólnoty senioralne, jak dbać o zdrowe żywienie seniorów - mówi Monika Figiel, koordynatorka programów senioralnych z Caritas Polska.

Koordynatorzy programu i wolontariusze działają zarówno w małych miejscowościach, jak i dużych miastach. Łącznie ponad 1000 ośrodków, głownie Parafialnych Zespołów Caritas, bierze udział w poszukiwaniu najuboższych seniorów, którzy spełniają kryteria wieku i dochodu.

Karta „Na codzienne zakupy” długofalowo podnosi jakość żywienia osób starszych i daje im wolność wyboru.